Forum Załoga Harcczata Strona Główna Załoga Harcczata
www.harcczat.pl
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Żarełko
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Załoga Harcczata Strona Główna -> Forum harcowe
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Towdiii




Dołączył: 03 Sty 2007
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 23:52, 06 Sty 2007    Temat postu:

<przepis by Tow>
<B> Jajecznica studentcka </B>
a) otworz lodowke
b) podrap jajka
c) zamknij lodowke

</przepis by Tow>


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Nic_a_nic




Dołączył: 03 Sty 2007
Posty: 20
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Nie 21:25, 07 Sty 2007    Temat postu:

ok ok ok...dodam cos jeszcze od siebie... :>
malo robienia...duzo jedzenia...

zupy..nie wiem czemu ludzie nie docieniaja zup...ja je uwielbiam Very Happy
klasyka: pomidorowa, krupnik, rosolek, grzybowa, ogorkowa, warzywna
nie doceniane : cebulowa z grzankami, szczawiowa z jajkiem, barszczyk, zurek (mniam mniam), fasolowa (ble), serowa zupa krem
zapomniane: zacierkowa, z zielonego "zwyklego" ogorka, zupy kremy (z kalarepy, dyni i innych dzwinych rzeczy)

zeby bylo ciekawiej...historia zup by wikipedia:
Istnieje hipoteza, według której pierwszy raz zupę ugotowali neandertalczycy. Potrawę tę można było przyrządzić w oparciu o bardzo twarde ziarna (fasola) lub mniej wartościowe części ciał zwierząt (kości). Dopiero 5000 lat p.n.e rzemieślnicy opanowali technologię produkcji naczyń ceramicznych mogących nadawać się do gotowania zupy. Najstarsze tego typu artefakty odnaleziono na wybrzeżu Morza Śródziemnego. Od tego czasu proces gotowania zup niewiele się zmieniał aż do końca XIX stulecia.

zupki z polski wg wiki:
* rosół
* barszcz
* bulion
* chłodnik
* charczo
* czernina
* czosnianka
* grochówka
* kapuśniak
* krupnik
* kwaśnica
* zupa fasolowa
* wodzionka
* zupa mleczna
* zupa ogórkowa
* zupa owocowa
* zupa pomidorowa
* zupa szczawiowa
* zupa jarzynowa
* zalewajka
* żurek

tada Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mom. (dawniej: Toto)




Dołączył: 06 Sty 2007
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 22:08, 07 Sty 2007    Temat postu: CARBONARA B-)

składniki:
- makaron (dowolny, każdy lubi inny; ilość: wystarczająca)
- kawałek wędzonego boczku (30 dkg)
- 500 ml słodkiej śmietanki 18% albo 30%
- 4 jajka
- sól i pieprz
- natka pietruszki lub świeże listki bazylii

przygotowanie:
- makaron zagotować w sposób tradycyjny
- pokrojony w paski boczek podsmażyć na patelni
- w osobnym naczyniu wymieszać dokładnie jajka ze śmietaną, dodając trochę pieprzu i niewiele soli (boczek już jest słony, to wystarczy)
- do podsmażonego w ulubiony sposób boczku wlać jajka wymieszane ze śmietaną
- zmniejszyć ogień!
- delikatnie mieszać, żeby nie utworzyły się grudki i nie powstała breja, tudzież jajecznica (śmietana szybko gęstnieje)
- po uzyskaniu ulubionej konsystencji (gęstej, acz lejącej) wyłożyć masę na talerze, na których uprzednio mieliście położyć makaron (nawet, jeśli tego tu nie napisałam Wink )
- posypać rozdrobnioną natką pietruszki lub ewentualnie listkami bazylii
- mniamiiiiiiiiiiii..... //rozmarzony

smacznego Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
agatkaaaaaaaa
Zastępca Szeryfa
Zastępca Szeryfa



Dołączył: 29 Gru 2006
Posty: 51
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 11:43, 14 Sty 2007    Temat postu:

ciasto marchewkowe:
2 jajka,
1 szkl cukru,
ciut więcej jak pół szkl oleju,
1 szkl mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka cynamonu,
troszkę soli,
2 szkl drobno startej marchewki,
pół szkl bakalii, orzechów, czego tam sobie chcecie,
wymieszać w podanej kolejności,
przelać do foremki wysmarowanej tłuszczem i osypanej bułką tartą,
piec 45-60 min w piekarniku, 180 st C


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
agatkaaaaaaaa
Zastępca Szeryfa
Zastępca Szeryfa



Dołączył: 29 Gru 2006
Posty: 51
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 21:56, 18 Sty 2007    Temat postu:

zupa ziemniaczana ze zsiadłym mlekiem albo śmietaną
[przepis pochodzi z książki "ziemniaki na pierwsze... na drugie... na trzecie" wydanej oficjalnie w krakowie podczas okupacji niemieckiej (1940)]

6 obranych średnich ziemniaków ugotować do miękkości na wodzie lub rosole wraz z drobno pokrajanymi jarzynami, cebulą, listkiem selera. filizankę kwaśnego mleka lub śmietany rozkłócić z żółtkami, wlać do zupy i razem zagrzać. podawać z grzankami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
to_znowu_ja




Dołączył: 09 Lut 2007
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Jawor

PostWysłany: Nie 0:42, 11 Lut 2007    Temat postu:

smażenica Smile
ziemniaki ugotowac ubic razem ze smazoną celubąSmile dusic zjeśćSmile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
agatkaaaaaaaa
Zastępca Szeryfa
Zastępca Szeryfa



Dołączył: 29 Gru 2006
Posty: 51
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 19:16, 26 Lut 2007    Temat postu:

pasta z awokado:
1 awokado, 2 jajka, majonez kielecki, pieprz, sól, co_tam_jeszcze_chcecie

zetrzeć na drobno awokado [obrane ze skórki (uwaga na pestkę)], jajka [ugotowane na twardo], dodać pół łyżki majonezu, wymieszać, sprawdzić czy wystarczająco się zlepiło, jeśli nie - dodać więcej majonezu, na końcu przyprawy.

cudownie pasuje do świeżutkiej bagietki, rewelacyjne na śniadanie.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
greaphe




Dołączył: 04 Mar 2007
Posty: 3
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Zabrze

PostWysłany: Nie 23:46, 04 Mar 2007    Temat postu:

ziemniaki z kwaśnym mlekiem..... to jest to: )

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
martka_16




Dołączył: 30 Gru 2006
Posty: 39
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wasilków/Białystok

PostWysłany: Śro 13:44, 07 Mar 2007    Temat postu:

Fasolowa zapiekanka

1puszka czerwonej fasoli
1cebula
pikantny, starkowany ser (wg uznania)
jajko
majeranek, pieprz, sół, masa pysznych ziół do smaku wg uznania:)) (w mojej wersji +oregano, pietruszka)

Fasole przepłukać, posiekać, dobić tłuczkiem do ziemniakówWink cebule zeszklić, ser starkować. Wymieszac fasole, cebule, żółtko i przyprawy. Można wymieszać też troche sera razem. Białko ubić na pianę i dodać na koniec i mase wymieszać. Włożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, obficie Twisted Evil posypać serem,i bułką tartą, zapiec w piekarniku. Dla mnie bomba:))


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
agrafka
Zastępca Szeryfa
Zastępca Szeryfa



Dołączył: 29 Gru 2006
Posty: 25
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 14:07, 07 Mar 2007    Temat postu:

no to ja zamieszczę pyszność pewną. może komuś przypasuje;)

zupa maślankowa:
podstawa wiadomo - bulion. proponuję z drobno pokrojoną marchewką. potem ziemniaki. i już właściwie pod sam koniec gotowania dodać maślankę wymieszaną wcześniej z mąką. najlepiej w jakimś shakerze albo słoju,żeby grud z mąki nie było. i tak: na pół litra maślany, 2 łyżki mąki. im kwaniejsze, tym właściwie lepsze, więc wedle uznania można dodawać maślankę. ok 10 min to potrzymać na gazie. sól, pieprz, śmietana - wiadomo;)
ha! fajne to:)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pilot
Szeryf
Szeryf



Dołączył: 29 Gru 2006
Posty: 91
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: z klawy ;P

PostWysłany: Śro 14:11, 07 Mar 2007    Temat postu:

Ekhem...

Do przedostatniego M16 przepisu: nie postarzajcie sera Wink nie przypominajcie sobie przepisów na starki Wink ...po prostu go zetrzyjcie na tarce Very Happy
'starkowany' ..ech.. 'śledziki' kochane_przedzawałowe ;P


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
martka_16




Dołączył: 30 Gru 2006
Posty: 39
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wasilków/Białystok

PostWysłany: Śro 20:39, 07 Mar 2007    Temat postu:

Ser ma być starkowany:)) starty na tarce tez bedzie dobry, w zasadzie nie widze różnicy, ale stan sera po tymże tarkowaniu to 'starkowany'. Tak mówią tu i tak napisałam to ja M16 z białegostoku:))

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
greaphe




Dołączył: 04 Mar 2007
Posty: 3
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Zabrze

PostWysłany: Pią 12:17, 09 Mar 2007    Temat postu:

zapiekanka "na winie" co się na winie to będzie=] :
przygotowanie bardzo proste...wsyztskie resztki jakie masz w lodówce(kiełbasa ziemniaki warzywa itd itp) kroisz i wrzucasz do brytwanki na spodzie ziemaniaki w plasterkach żeby się to jako tako trzymało zalewa się jajkiem na góre ser zółty piec aż się upiecze i potem na to ketchup( zabijacz smaku) i napewno będzie gites


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
martka_16




Dołączył: 30 Gru 2006
Posty: 39
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wasilków/Białystok

PostWysłany: Pon 23:03, 12 Mar 2007    Temat postu:

pasta śniadaniowa.
jajka ugotować, posiekać, cebule obrać, posiekać, czerwoną fasolę z puszki otworzyć, posiekać, sos tatarski otworzyc, dodać 2 łyżki. Nałożyć na bułkę. SkonsumowaćSmile)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Nic_a_nic




Dołączył: 03 Sty 2007
Posty: 20
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pią 9:52, 16 Mar 2007    Temat postu:

jesc mi sie chce teraz ;(

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Załoga Harcczata Strona Główna -> Forum harcowe Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Strona 2 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin